Skip to main content

Nawóz wapniowo magnezowy

Instrukcja oraz zalety zastosowania:

Nawóz wapniowo-magnezowy ma silne i bardzo korzystne oddziaływanie biologiczne na glebę jak i na rośliny. Wysoce zaawansowany proces technologiczny produkcji -rozdrobnienie do postaci mączki a następnie poddanie procesowi granulacji bez dodatków chemicznych- czyni go liderem wśród produktów wapniowo magnezowych dostępnych na rynku. Doskonały bilans dwóch podstawowych makroskładników zapewnia efektywne odkwaszenie gleby i długofalowe zaspokojenie jej zapotrzebowania w magnez.

Termin stosowania:

Stosować w tradycyjnych terminach agrotechnicznych. Najlepiej tuż po zbiorze rośliny uprawnej lub w trakcie okresu wegetacji.

Składniki pokarmowe:

Tlenek wapnia CaO- min.30%
Tlenek magnezu- min.15%
Liczba zobojętnienia- min52,0
Granulacja: od2-6mm
Reaktywność 100%

Zalety stosowania

poprawia oraz podtrzymuje odczyn gleby,
doskonale przyswajalny magnez wpływa na zwiększenie ilości chlorofilów roślinie, a co za tym idzie znacznie zwiększa się intensywność fotosyntezy,
wpływa na zwiększenie pojemności sorpcyjnej gleby,
pozwala na lepsze wykorzystanie innych substancji odżywczych- beczka Liebiga,
wpływa na jakość uprawianych roślin,
wzbogaca glebę w mikroelementy ( bor, miedź ,mangan, cynk, żelazo, molibden

Rodzaj uprawy i dawkowanie

Pszenica
800kg/ha
Pszenżyto
800kg/ha
Kukurydza
800kg/ha
Rzepak
900kg/ha
Jęczmień
800kg/ha
Burak cukrowy
800kg/ha
Burak ćwikłowy
800kg/ha
Użytki zielone
700kg/ha
Kapusta
700kg/ha
Owies
600kg/ha
Żyto
600kg/ha
Ziemniak
600kg/ha
Cebula
800kg/ha
Marchew
800kg/ha
Seler
800kg/ha
Pietruszka
900kg/ha

Pliki do pobrania

Karta charakterystyki produktu – AgriMag nawóz wapniowo magnezowy
Certyfikat